Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (2024)

Kitsune är en ikonisk varelse i japansk folklore och ett särskilt populärt magiskt djur i Japan.

Kitsune (狐) är en rävspridare som tillhör yokai familjen, japanska övernaturliga varelser. Det är ett mångsidigt djur som har många krafter, bland annat förmågan att anta utseendet av en ung kvinna.

Den sägs vara budbärare till Inari, risets och handelns gudinna. Denna yokai är listig av naturen och älskar att spela människor spratt.

Upptäck porträttet och legenderna om denna förtrollande varelse.

Kitsunes historia

Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (1)

Illustrationer av Utagawa Kuniyoshi. Till vänster: Prins Hanzoku skrämd av en kitsune / Till höger: Gudinnan Inari med sin budbärande räv

Begreppet kitsune betyder “räv” eller “rävanda” på japanska. Enligt vissa forskare är denna yokai sprungen ur mycket gamla legender av kinesiskt, koreanskt eller indiskt ursprung innan den blev en del av den japanska folkloren.

Den nio-svansiga rävanden kallades Huli Jing i Kina och Kumiho i Korea. Å andra sidan liknar varelsen också den indiska Rakshaka, som också hade illusions krafter och en busig karaktär. Vissa japaner tror dock att Kitsune har sitt ursprung i ett inhemskt koncept.

Räven förekommer dessutom så tidigt som på 1000-talet i Konjaku Monogatari, en japansk samling asiatiska folksagor. Det sägs att rävar och människor levde tillsammans i harmoni i det gamla Japan. Det är därför som Kitsune, till skillnad från sina kinesiska och koreanska motsvarigheter, anses vara välvillig i den japanska kulturens ögon så tidigt som på 800-talet, precis som sin kusin Tanuki.

Kitsunes verkliga ursprung är oklart, men den är föremål för många legender och trosuppfattningar inom shinto, taoism och buddhism. I berättelserna sägs den ha verkliga magiska krafter och en mycket skarp intelligens.

Kitsunes magiska krafter

Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (2)

Vänster: Konst av@shellysoneja / Höger: Okänd

Yokai har ett utseende som liknar den vanliga räven, men den har flera svansar. För att veta hur gammal en kitsune är behöver du bara räkna hur många svansar den har. Var hundrade år växer denna mytiska varelse nämligen en ny svans. Kitsune kan ha upp till nio, ett tecken på avancerad erfarenhet och visdom. Den senare är klädd i vit päls.

Dessutom ökar hans magiska krafter med åren. När han är hundra år gammal får han metamorfos förmågan och kan anta en mänsklig form, vanligtvis en attraktiv ung kvinna. Yokai förknippas därför ofta med en kvinnlig figur.

Rävhonan är extremt intelligent och busig och förhäxar män och spelar dem spratt. Hon är ofta välvillig, men kan ibland bli ond beroende på situationen. Du bör veta att hon är mycket känslig och bitter. Var därför försiktig så att du inte förolämpar henne om du inte vill att hon ska lägga en fruktansvärd förbannelse över dig. Å andra sidan visar hon sig vara mycket trogen och uppriktig. Generellt sett är hon en rättvis själ som ger goda saker om du respekterar henne.

Vid mogen ålder blir kitsunerna extremt kraftfulla och kan anta vilket utseende som helst. Den har förmågan att läsa tankar, att ta sinnena och drömmarna i besittning. Den fantastiska varelsen kan alltså manipulera människor och påverka deras öden.

Vissa mycket mäktiga Kitsune har förmågan att förutse framtiden och modulera rymdtiden. slu*tligen är den himmelska räven också känd för att vara illusionens mästare. Den sägs kunna skapa eld genom att gnugga sina svansar.

De olika typerna av kitsune

Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (3)

Det finns flera typer av Kitsune som är kopplade till de 13 elementen i japansk mytologi, såsom himmel, eld, jord, tomrum etc. Det sägs att varje räv är kopplad till ett visst element som bestämmer dess temperament.

I vissa legender har Kitsune ett halsband med 12 pärlor runt halsen för att symbolisera dessa element. Den 13:e representeras av själva varelsen.

Bland de mest kända typerna av Kitsune finns Myôbu och Nogitsune.

  • Myôbu är välvilliga kitsune som är knutna till det himmelska elementet och gudomen Inari. Deras möte är ett gott tecken.
  • Nogitsune är associerade med elementet tomhet och är särskilt busiga, men inte nödvändigtvis elaka. Var dock försiktig så att du inte drar till dig deras vrede.

Bakemono Kitsune är spöken. Du bör veta att magiska rävar efter sin död kan välja att offra en av sina svansar för att återvända till jorden eller att förvandlas till en ande. Det är lite som vår katt med nio liv.

Populära legender om Kitsune

Enligt vissa trosuppfattningar är kvinnor som går ut ensamma i skymningen i själva verket rävar.

Flera myter rapporterar att dessa kvinnor ibland har svårt att dölja sin sanna natur. De fruktar sina fiender, hundarna och de troende männen som har makten att avslöja dem. Dessutom skulle spegelns reflektion eller alkoholens påverkan avslöja deras sanna identitet. Så om du har några tvivel om dina flickvänners karaktär vet du vad du ska göra.

När det börjar regna en solig dag betyder det i den japanska föreställningsvärlden att ett äktenskap mellan en kitsune och en människa har ägt rum. Detta är vanligtvis ett gott omen. Barnen som föddes ur denna förening skulle ha ett mänskligt utseende och vissa krafter som de ärvde från sin mor. En av de mest populära legenderna är den om Kuzunoha.

Legenden om Kitsune Kuzunoha, en vacker berättelse

Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (4)

Den kitsuniska Kuzunohas representationer. Till vänster av Utagawa Kuniyoshi / Till höger av Matthew Meyer.

I Shinoda-skogen fångades en vitpälsad räv av en jägare som letade efter ett medicinskt botemedel. Den unga Abe no Yasuna fick medlidande och bestämde sig för att hjälpa djuret. Han kämpade mot jägaren och räddade den utmattade varelsen.

Räven, som var tacksam för sin räddare, tog mänsklig skepnad och besökte honom för att förbinda hans sår. När de tillbringade mer och mer tid tillsammans blev de två galet förälskade i varandra.

Abe no Yasuna var förtjust i den vackra Kuzunoha och friade snart till henne. Senare fick de en son som hette Seimei. Barnet hade ärvt en del av sin mors krafter och hade en anmärkningsvärd intelligens och förmåga.

En dag när hans mamma betraktade krysantemum i trädgården upptäckte den unga Seimei spetsen av en rävstjärt. Kuzunoha tvingades lämna sin familj. Innan hon åkte, bestämde hon sig för att träffa sin älskade i skogen där de hade träffats.

När Abe no Yasuna och hans son gick ut i skogen såg de en majestätisk vit räv. Det var faktiskt Kuzunoha som visade sig för dem i sin djurform och avslöjade att hon var kami i Shinodaskogen. Innan hon återvände till sitt vilda liv gav räven sin son förmågan att förstå och kommunicera med djur.

Legenden om Kitsune Tamamo no Mae, en mörk historia

Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (5)

En annan legend berättar om en vacker och intelligent ung kvinna som förhäxade kejsaren Toba no In och hans son.

Den mystiska Tamamo no Mae hade trots sin unga ålder en häpnadsväckande kultur. Hennes skarpa sinne, oklanderliga utseende och oöverträffade skönhet bländade hovet, så mycket att hon fick smeknamnet ljusa juveler kvinna.

En dag blev både kejsaren och hans son allvarligt sjuka utan förklaring. Efter att ha tillkallat flera präster och testat många botemedel utan att lyckas kallade de till sig en astrolog för att förstå vad sjukdomen berodde på.

Abe no Yasuchika, som också hade gåvan att utföra exorcism, upptäckte snart Tamamo no Maes sanna identitet. Den vackra unga kvinnan visade sig vara en synnerligen ond niohänt räv.

En jakt organiserades för att avrätta den farliga varelsen som sedan flydde. Efter att ha dödats av en pil förvandlades hon till en förbannad sten som hade förmågan att döda alla som rörde den.

I en annan legend var Tamamo no Mae en välvillig ande som fördrev ondskans krafter. En klockspel klocka meddelade alltid sin ankomst genom att ringa 13 gånger, vilket symboliserar de 13 elementen i mytologin.

Kitsunes betydelse i den japanska kulturen

Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (6)

Kitsune-staty i Toyokawa Inari-templet i Aichi prefektur.

Kitsune är kända som Inaris väktare och budbärare. Därför finns deras statyer i Shinto gudomens helgedomar. De är vördade av japanerna och anses också vara skyddande kami, särskilt mot onda andar.

Japanska konstnärer och kabuki-teatern hänvisar regelbundet till den nio svansade räven i sina verk. Kitsunes berömmelse beror dock delvis på manga, anime och videospel som till stor del har inspirerats av myten i dess mänskliga eller djuriska form.

I den berömda animerade filmen Naruto representerar karaktären Kyûbi en rävspridare som tar hjälten i besittning. Senare släpptes Goupix och Feunard, två versioner som härstammar från Kitsune, i Pokémon-teckningen. Dessutom är rävkvinnan med i flera videospel som League of Legends, vilket är till stor glädje för spelarna.

Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (7)

Till vänster: Kyûbi i Naruto / i mitten: Pokémon Feunard / till höger: Pokémon Goupix.

Innebörden av Kitsune-masken

Om du har följt med så här långt har du förstått att Kitsunes är gudinnan Inaris budbärare. Som sådana dyrkas de själva som kami (Shinto gudar). Före skördeperioden anordnar helgedomar tillägnade risets och fruktbarhetens gudinna fester där deltagarna kan bära Kitsune-masker. Syftet är att dra till sig gudarnas välvilja för att få en god skörd.

Men det är mest troligt att du bär din rävmask under matsuri (populära japanska festivaler).

Den mest kända festivalen är Oji Kitsune no Gyoretsu (Oji Kitsune no Gyoretsu). Detta evenemang äger rum på nyårsafton i Tokyo och samlar hundratals människor utklädda till rävar. Paraden marscherar till Oji-helgedomen för att be årets första bön.

Men varför, undrar du kanske? Traditionen bygger på legenden att Kitsunes varje år samlas under ett träd för att välkomna det nya året. Efteråt tar de skepnad av människor förklädda till Kitsune för att diskret besöka Oji-helgedomen för det första årliga besöket. Det finns en anledning till att man säger “listig som en räv”.

Om du är i närheten den här tiden på året kan du få en oförglömlig nyårsafton och kanske, vem vet, upptäcka några Kitsunes gömda i mängden.

Kitsune-masken används också inom teatern, där många kabuki-pjäser fortfarande innehåller folksagor om denna räv.

Den nio svansade räven är en magisk varelse som är både mystisk och fascinerande, en mästare på list och har tagit över den japanska folkloren. Kitsunes popularitet fortsätter att öka varje år i landet med den stigande solen och i resten av världen.

Kitsune, den Japanska Räven med Flera Krafter | Kanka Japan (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6473

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.