Een Introductie In Bushcraft (2024)

Bushcraft basics, weg van files en reality shows

Als outdoorliefhebber heb je vast wel eens van Bear Grylls, Ray Mears, Les Stroud of EdStafford gehoord. Wat je misschien niet weet is dat deze heren allemaal iets gemeenschappelijks hebben, namelijk bushcraft. Maar wat is ‘bushcraft’ eigenlijk? In dit blog leggen we de essentie van bushcrafting uit.

Een korteintroductie

Volgens wikipedia betekent ‘bushcraft’ het (over)leven in, van en met de natuur, met respect voor de natuur. Met andere woorden, bushcraften gaat over vaardigheden die je helpen​​om te overleven en gedijen in de buitenomgeving. De term bushcraft is wereldwijd inmiddels een geaccepteerde term, maar ook ‘wilderness skills’ en ‘outdoor survival’ worden met bushcraft geassocieerd.

Met alle bushcraft series op Discovery Channel en National Geographic lijkt bushcrafting een modegril, maar het tegendeel is waar. Het is een verzameling van vaardigheden die bijna overal in de natuurlijke omgeving kan worden gebruikt. Dit omvat, maar is op geen enkele wijze beperkt tot de jacht, visserij, het voederen, onderdak bouwen en tracking. Dat is slechts het topje van de ijsberg.

Dus Bushcraft is geen nieuw ding?

Het korte antwoord: NEE! Onze voorouders waren de meester Bushcrafters zonder het zelf te weten. Van jongs af leerden ze welke planten te gebruiken voor voedsel en medicijnen, hoe vuur te maken, welke gereedschappen te maken van natuurlijke producten, hoe te jagen en hoe te navigeren met behulp van sterren.

De moderne term‘bushcraft’ dateert uit de jaren 60 en is min of meer afkomstig van Les Hiddins ook wel bekend als The Bush Tucker Man – een man die leefde in en van de Australische ‘bush’.

De populariteit van bushcrafting

In de afgelopen jaren, mede door hitseries als Survivormen, Marooned en Bear Grylls is er een stijging in de populariteit van bushcrafting. En dat is ook wel logisch, want wees eerlijk niets is toch cooler dan te zien hoe een goede schuilplaats opgebouwd wordt uit stokken en modder. Succes gegarandeerd.

Deze trend op TV heeft er ook voor gezorgd dat mensen zelf het bushcraften willen ervaren. Even weg uit de moderne wereld. Weg van de dagelijkse drukte en sleur. Zelf voorziend, een beetje afzien. Als is het maar voor een paar paar dagen. Bushcraft geeft mensen een gevoel van vrijheid en plezier, het opnieuwaanleren vanvaardigheden is mooi meegenomen.

Outdoorbedrijven en speciale bushcraftshops spelen handig op deze trend in. Men organiseert clinics, evenementen, doe-dagen. Alles staat in het teken van bushcraften.

Wat voor soort vaardigheden kan ik leren?

Er zijn een enorme hoeveelheid verschillende vaardigheden die je kunt leren. Hetis zelfs onmogelijk zijn om alles in één leven te leren. Ditmaakt iedere bushcraft trip zo interessant. Iedere trip leer en ontdek je weer iets nieuws. Veel mensen kiezen er voor zich te specialiseren in het beheersen van een bepaalde disciplines, zoals bijvoorbeeld spoorzoeken, vuur maken, of het bouwen van onderkomen. Terwijl andere mensen de voorkeur aan een breder begrip van zoveel mogelijk aspecten mogelijk te ontwikkelen. Een ding is echter zeker, iedere bushcrafter is op eenzelfde manier begonnen.

Hoe begin je met bushcraft?

In bushcraft is kennis van de natuur het allerbelangrijkste.“Welke natuurlijke materialen gebruik ik waarvoor en hoe herken ik die?” Het internet biedt hierin natuurlijk uitkomst. Tik ‘bushcraft’ in google in en 15 miljoen hits schreeuwen om jouw aandacht! Het bushcraften kan dus gewoon thuis op de bank, met de ipad in je hand, beginnen. Of koop een van de vele verkrijgbare bushcraft boeken.

Is de overload aan informatie je allemaal iets te veel, start dan met een praktijkcursus. Hoe je ook begint, je zult al snel merken dat bepaalde gereedschappen en materialen essentieel zijn en niet mogen ontbreken in de standaard uitrusting van een bushcrafter.

Bivak maken

In het bushcraften behoort het opzetten van een kamp (bivak) tot een van de eerste taken. Een goede plek voor het vuur, een droge en veilige slaapplek. Natuurlijke materialen bieden hierbij ongelooflijk veel potentie om jouw bivak tot waar ‘vakantieoord’ om te toveren. Dat is als je het juiste gereedschap hebt meegenomen. Neem daarom altijd een compacte zaag mee.

Een Introductie In Bushcraft (1)

En als je toch met je bivak bezig bent, dan is een droge slaapplek natuurlijk onontbeerlijk. Een waterdichte tent is een oplossing. Goedkoper en zeker lichter is een tarp.Een tarp houdt je droog en uit de wind en is zeer veelzijdig te gebruiken. Lijntje spannen, tarp er overheen, hoekpunten vast en klaar.

Een Introductie In Bushcraft (2)

Vuur maken

Vuuris essentieel om, onder minder normale omstandigheden, te overleven. Niet alleen om je lichaam te verwarmen, maar ook om op te koken en zelfs om wilde dieren weg te houden. Het maken van vuur is dus een van de belangrijkste basisvaardigheden. De vuurflint kan hierbij helpen. Dit vernuftige stukje magnesium produceert vonken onder alle omstandigheden.

Een Introductie In Bushcraft (3)

Ook het zakmes mag natuurlijk niet ontbreken. Met een goed zakmes kan je 1000-en-1 toepassingen het hoofd bieden. Kijk bij aanschaf vooral naar duurzaamheid, want niets is zo vervelend als halverwege de wildernis trip je zakmes in 4 stukken uiteen zien vallen.

Een Introductie In Bushcraft (4)

… en zo kunnen we nog tientallen andere producten noemen die toe behoren aan de standaard uitrusting van een bushcrafter. Kijk eens op de website van Bushcraftshop voor een compleet overzicht.

Tot slot

Bushcraft is dus meer dan alleen overleven in het wild. Het is zo veel meer. Het gaat over het in staat zijn om duurzaam en comfortabel te leven in en van de natuur. Weg van alle files en de zoveelste reality show op TV. De moderne wereld voor even achterlatend en terug naar de basics.

En is het bushcraften iets voor jou? . . .

Een Introductie In Bushcraft (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5851

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.